Tuesday, April 22, 2008

My Celebrities Look A Like - Anaqi



Ni masa umur 5 tahun.. at least my hero ada gak.. Takeshi tuh (masa time muda2 minat gak kat mamat ni)... tp still x sampai half pon gbr laki2... pening2



Gambar ni masa umur dia 4 tahun.. Adus.. camne leh suma gambar artis pompuan nie ..

My Celebrities Look A Like - Qistina




My Celebrities Look A Like - Azam

My Celebrities Look A Like

Anaqi Look-alike Meter

MyHeritage: Look-alike Meter - Family history

SASMYN Look-alike Meter

MyHeritage: Look-alike Meter - Family history - Geneology

Tuesday, April 15, 2008

Medical Check Up - Week 33

15 April 2008

Actually akunye appointment smlm.. tp disebabkan my husband ada badminton tournament, so tu yg pegi hari Selasa.. Hari ni 33 weeks and 1 day... akunye appointment kul 12.00pm.. sbb nak bawak anak2 aku sekali.. bajet nak bawak Anaqi, tp kelas dia habis pukul 12.00pm and doctor plak sampai 12.45pm.. so aku takut x sempat.. Nurin jelah yg aku bwk..

As usual Anaqilah yang akan menjadi jam loceng aku.. "Ummi, ayah, adik bangun dah siang dah".. Dia bangun awal dalam kul 6.00am.. Malam tadi aku sampai dia dah tido.. then masa aku cek homework adalah yg salah... Normally, aku kalo balik mmg trus akan cek my kids nye homework.. Tulah, sekarang ni mmg my son selalu tido awal.. maybe letihkan siang belajar..
Masa dia kejut aku bgtau lah.. "Abg, homework abg ada yg salah".. trus dia turun bawah amik beg sekolah n tanya yg mana salah.. Apa yg aku nampak kat my son, bila ada homework dia atau readers dia x baca dia mmg akan rasa bersalah... and akan paksa aku dengar dia baca n check kan homework.. Teringat aku, masa dia umur 5 thn, aku suh dia baca readers and buat homework, tp masa tu dia tgh kusyuk tgk cartoon.. so, aku pon malas nak ckp byk2 kali aku trus naik tido.. Pas tu dia leh kejut aku ckp " Abg blom baca readers lagik.. Ummi bangun lah.. tgk abg baca".. aku dah lah mamai time tu dgr jelah.. lagi pon kalo dia x baca aku mmg xkan sign buku readers tu, tu yg dia takut kalo teacher marah kot.. Anyway, aku nampak dia sukalah apa yg dia belajar kat sekolah and responsible dgn task yg diberikan..

Lepas dia dah siapkan homework, aku siap2kan tuk gi sekolah.. masa ni dah pukul 7.30am.. nasib baik sempat dia naik van sekolah.. cuma Nurin je lah yg x sempat.. so aku n hubby lah yg hantar dia sekolah.. Pas dah hantar Nurin, aku gi pasar dulu.. tuk membeli barang2 basah.. Habis dalam $100 gak..

Kul 11.30am, aku dah sampai kat SR.. masa tu tgk dorang tgh queue nak turun.. mula2 Nurin x nampak aku trus dia nak naik van Pak Mus tuh.. then trus gi KPMC.. sampai dalam kul 11.50am.. Aku tgk x ramai org.. so oklah..

Berat 58.2kg.. hmm dah naik 12kg.. adakah sampai 20kg.. seperti my first pregnancy.. second pregnancy aku cek balik naik dalam 15kg.. aku pon cam x caye masa aku naik 20kg tuh.. x kisahlah naik byk pon.. janji baby sihat.. mungkin dia memerlukan ruang.. padahal masa Harith 2.7kg jerk.. masa tu mmg banyak air.. Nurin 3.0kg.. Then, buat urine test.. BP tak buat sbb ada emergency case...

Then, naik atas tunggu turn jumpa doc.

Aku : Bagi salam kat doc
Doc : Jawab salam.. Hi, so how are you..
Aku : "Ok.. jerk"
Doc : "Ok.. kita scan dulu"
Aku : "Hari ni saya nak buat 3D"
Doc : "Kita cuba dulu"

Berat baby dah 2.5kg.. kepala dah kat bawah.. kaki and tangan dok active menendang.. air ketuban normal 15(x ingat sukatan apa).. nampak tangan letak kat mulut..

Doc: "Ok, kita try cari angle yang sesuai"

Masa doc tukar skrin 3D, as usual dia dah gerak.. 3 kali cuba pon still sama.. doc suh ngiring kiri, kanan pon sama.. muka baby tu facing, sepatutnya kena amik muka baby bahagian tepi then baru nampak muka dia yg penuh.. doc pon nampak cam aku frust sketlah.. so, xde rezeki lagik.. Bak kata Fara, "baby nak kasik surprise kat ko ler" ... Husband aku remind tuk mintak print out.. so, doc print kepala baby jerk.. Doc check BP 110/70..

Dah abih aku mintak nurse tu tunjukkan labour room n bilik.. tuk sedapkan hati.. padahal last time pon dah tgk.. tuk 1 bilik aku tanya kalo nak tbh katil boleh ke.. bilik tu pon kecik jerk.. dia ckp nanti dorang akan provide lazy chair... aku tanya tu kena bayar ke.. nurse tu senyum jerk..

dia ckp kalo xde patient aku leh amik yg 3 bilik.. so, just add lagik rm30 tuk katil.. kalo yg 3 bedded pakej rm1,250.. 1 bilik rm1,500.. so better amik yg 3 bilik and add up lagik rm30.. hopefully masa turn aku deliver tu xde org lain, so lehla aku amik yg 3 bilik.. heheh

Nurse : " Untuk anak2 ke nak katil"
Aku: "xlah.. untuk ayah dia" .. senyum jerk nurse tuh..
Nurse : "Kalo tuk baby dia leh kasik baby coat"

Then aku tgk labour room.. aku dah pesan kat hubby aku.. nanti masa mandi baby amik video sbb aku nak tgk.. tp at the same time aku nak hubby aku kat sebelah aku masa doc. tu tgh jahit.. hmm.. delima tul.. so, far tuk bilik aku dah leh accept cuma tang kat labour room aku still cam x ready lagik.. sbb aku prefer kat Damai.. oh! tidak....

Details of the bill :
Consultation - $40
Medication - $24
Disposable Item - $4
Total - $68

Hmm.. yerkejut gak.. doctor x kira scan.. aku ckp kat hubby..

Aku :"Ke sbb kita dtg cek weekdays, so dia x caj"
Husband : "Dah masuk sekali la tuh"

Pas ni gi Giant plak.. cari barang dapur lagik.. Habis dalam rm 150... then, rehat kat umah pas tu gi amik Harith ngaji.. sbb aku dah janji nak amik dia.. so bawaklah Nurin sekali.. sampai sana ingat nak shoot gbr dia.. tp x dapat le..

Aku tunggu jap sbb nak jumpa ustaz.. nak tanya camne anak aku ni.. sementara nak tunggu suma balik.. aku tanya Harith sbb dia dok tenung van Pak Mus..

Aku : "Abg, nak naik ngan Pak Mus ke"
Anaqi : "Nak"
Aku : "Hmm.. gi lah.. pakai kasut".. aku suh husband aku bgtau Pak Mus..

Dia sorang je yg siap pakai sock n kasut gi ngaji.. yg lain2 suma pakai selipar jerk.. aku dah suh dia pakai selipar, tp nak dia x nak.. Aku nampak dia excited dan dah ramai kawan.. suma kwn2 dia balik dia akan babai.. Nampaklah dia happy..

Husband : Bg salam kat ustaz
Ustaz : Jawab salam
Husband : "Nak tanya camne anak saya"
Ustaz : "Alhamdullilah, dia ikut suma.. ngaji, baca, homework.. sampai mintak nak ngaji n homework lagik kat ustaz.. tapi ustaz yang x sempat nak bagi"

Aku pon lega dgr.. tp, mmg semenjak dia balik ni adalah doa n zikir2 yang dibaca.. aku pon siap tanya ni doa apa.. dia plak yang ajar aku baca.. "Ummi ikut abg baca".. aku pon ikutlah.. leh gak aku blaja dr dia.. hehe

Monday, April 14, 2008

RNZ Family Day - 16 June 2007

Tahun ni opis hubby aku buat family day dekat Sunway Lagoon... Rasanya 2 tahun lepas pon buat kat sini, cuma kali ni tpt lain sikit..

Pagi2 dah sampai.. Time ni ada bebrapa buah company pon buat Family day gak.. memang penuh.. Theme kali ni lite blue.. Door gift plak dapat payung.. agak besar gak saiznye..

Tetiba anak aku, Anaqi nampak dia punya favorite hero.. sapa lagik kalo bukan SPIDERMAN... tp yg ni dia tanya aku.. mana spiderman kaler hitam.. adus mana plak aku nak cari.. Selain itu superheroes yang turut menjayakan event ni ialah Batman, Superman and Darth Vader...


Suka dia dapat pose ngan superhero..
Tarian apa kenamanye.. dah lupa ler.. tp mmg best..
Ni ngan badut2 yg menghiburkan kanak2

Pose ngan sume superheroes
With Spiderman n Batman
With Batman n Superman
Salam dgn Spiderman.. teringat aku dia penah tanya "Kenapa Spiderman ni x kuar 'web' dari tangan dia'? Aku pon x tau nak jwp apa..

Ni ngan classmate sekolah lama
Ni tgh buat senamrobik
My kids
Tibalah waktu yg dinantikan.. Zassss
Amboi rileksnye dia...
Aksi di air...

Take 5..
Jom kita naik atas ayah...
Ha.. dapat naik atas ayah...
Ni sukaneka.. tgh mendengar arahan...
Itu dia, kutip itik2... sapa yg paling banyak.. Harith simpan itik2 tu dalam baju.. mau kembang baju tuh..

Time tuk kira.. last2 itik adik and abg combine sekali..hehe
Ni plak kena amik getah guna straw.. sapa yg paling banyak dia lah menang.. aku tgk ada gak mak2 yg tolong amik masukkan getah kat straw guna tgn.. mak2nye yg excited...

Ni plak main kat ala2 beach...

Jom ayah, kita main slide... adik pon nak ikut gak.. Abg dia dah bape kali turun naik slide ni sorang2.. kekdang cuak gak aku tgk...

Seronoknya dorang main slide.. aku gak yg x naik.. maklumler camerawoman.. kang xde plak nak amik gbrnye..huhu


Performance dari Adam n Marsha...

Wednesday, April 9, 2008

Wedding Day - 22 March 2008

Hari ni ada 2 wedding.. Siang dekat Bangi, opis mate husband aku.. Masa aku sampai dalam pukul 3.00pm, hujan turun dengan lebatnya.. so, tunggu dalam keta dalam 20 minit... pas tu baru turun.. Masa turun dari keta, hujan dah reda.. bila sampai kat khemah x sampai 10 minit hujan lebat balik.. So, pas makan lepak kat khemas sampai hujan benti.. mau 1 jam gak..

Bila dah reda, husband jek yg gi jumpa pengantin.. so xdelah gbr pengantinnye.. sepanjang2 perjalanan balik tu hujan jerk.. sesuai tuk pengantin baru.. hehhe


Nurin Qistina

Malamnye pulak ada wedding kat Yayasan Tun Razak.. yg ni anak adik uncle aku.. Meriah wedding nie.. habis dalam pukul 10.30pm.. Sampai rumah dalam kul 11.00pm, aku ajak cousin2 aku tido umah.. we all borak sampai kul 1.00am.. maklumlah dah lama x jumpa..

Menu dan hidangan tuk tetamu...
Me n hubby
With cousins, mum n bro

Suasana dalam dewan..
With cousin and auntie

Mari Membasuh Kereta - 22 March 2008

Mari memcuci kereta...




Suka dapat main air..
Spiderman...

Kasik bersih yea..